Geschiedenis

Geschiedenis

De bouwtekeningen van het pand aan de Kerkstraat 21 dateren uit 1931.
Het winkelpand met daarachter de keuken en de schuren werden gescheiden door een fraaie binnentuin. Met een mooie bovenwoning was deze locatie ideaal voor de ondernemer. Op deze wijze kon het woon/werk verkeer worden beperkt en was men weinig tijd kwijt aan het reizen.

Al vrij snel is de tuin opgeofferd en is er een schakel gekomen tussen het winkelpand en de schuur. In de schuur heeft vanaf het begin een bakkerij gezeten. De oven zoals deze destijds geplaatst is staat ook nu nog in de oude schuur.

geschiedenisDe geschiedenis gaat ver terug. Toen het pand in 1935 werd gebouwd vestigde bakkerij Den Besten zich in het pand tot 1952. Vervolgens heeft bakker Tukker zijn zaak gehad in de Kerkstraat. Vervolgens bakker Van de Werff en Van der Spek.

Bakkerij Den Besten, Tukker, Van de Werff en Van der Spek

De bouwtekeningen van het pand aan de Kerkstraat 21 dateren uit 1931.

Het winkelpand met daarachter de keuken en de schuren werden gescheiden door een fraaie binnentuin.

Al vrijsnel is de tuin opgeofferd en is er een schakel gekomen tussen het winkelpand en de schuur. In de schuur heeft vanaf het begin een bakkerij gezeten. De oven zoals deze destijds geplaatst is staat ook nu nog in de oude bakkerij.

Van 1952 tot 1981 heeft bakker Tukker zijn werkzaamheden uitgevoerd in de kerkstraat. Bakkerij Van der Werf nam de bakkerij en winkel van Albert Tukker over en in 1985 ging het stokje over aan Arie van der Spek die er hun banketbakkerij vestigde. Tot dat moment kwam al het banket van Bakkerij Van der Spek uit de B.L.A. Duetzstraat.

Na 60 jaar een begrip in Leerdam te zijn geweest besloot Van der Spek te stoppen met de werkzaamheden en sloot de winkel in de Kerkstraat in 2011.

geschiedenisMet recpect voor het pand en de lange geschiedenis is deze weer terug gebracht in goede staat en brengen we een ode aan het bakkersleven en de eigenaren. Als oud werknemer van Bakkerij van der Spek ben ik (René Middag) blij dat we de geschiedenis kunnen laten voortbestaan en dat de bakker en de bakkerij niet vergeten worden. Zo zijn in het pand de karakteristieke elementen tijdens de renovatie behouden gebleven. De oude oven is nog aanwezig en de houten elementen zoals de keuken, kozijnen en ramen zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht.

U bent van harte welkom om ons mooie pand te komen bekijken en u mee te laten nemen terug in de tijd.

Blijf op de hoogte van leuke weetjes via onze facebookpagina.