Column Juni 2017 | De keuzes die je maakt

Het is juni en de eindexamens zijn weer achter de rug en de eerste schoolgala`s zijn weer geweest. Keuzes zijn gemaakt en na een lange zomer starten de leerlingen vol spanning aan een nieuwe opleiding. Voor mij is dat alweer een tijdje geleden maar ik kan me het gevoel nog goed voorstellen; vooral de zomervakantie na de examens waar maar geen einde aan leek te komen… Heerlijk.

Het maken van keuzes begint al op jonge leeftijd. Het geven van keuzes aan een kind geeft hen het gevoel dat ze invloed hebben op de situatie. Hoewel je als ouder misschien het liefst de keuzes maakt voor je kind is het goed om hem of haar zelf een keuze te geven. Al is het alleen maar om ook de rust in huis te bewaren.

Ook bij ons maken kinderen keuzes. Nooit eerder heb ik er op deze wijze naar gekeken maar ook het kiezen van een ijssmaak heeft iets pedagogisch. 1 smaakje maar een ruime keuze, een horentje of een bakje. Welke gaat het worden: aardbei, vanille of Oreo? Het is al op jonge leeftijd voor kinderen een moeilijke keuze.

Toen ik zelf een studiekeuze moest maken wist ik het ook niet 100% zeker. Verschillende studies heb ik gedaan; van een bakkersopleiding tot SPW en van ICT tot Interieurontwerper. Uiteindelijk hebben deze studies er aan bijgedragen dat ik doe wat ik nu met veel plezier doe, en kan ik wat ik in het bedrijfsleven geleerd heb, combineren.

Een droombaan is moeilijk te vinden. Zorg dat je in een situatie terecht komt waar je jou droombaan kunt creëren. Een werkgever die je potentieel ziet en waar je kan werken om je talenten te ontwikkelen; je blijft leren.

Bij het maken van een keuze moet je altijd bedenken dat ‘een gemaakte keuze’ nooit een slechte keuze is. Geen keuze maken is veel moeilijker.

Fijne zondag